Raadsleden zijn volksvertegenwoordiger, kadersteller en controleur.  De volksvertegenwoordigende rol uit zich vooral in contact met de samenleving*. Maar wat doe je precies als kadersteller? Hoe kun je vorm en inhoud geven aan die rol? 

Je kunt politiek leiding geven aan het college door het stellen van duidelijke en volledige kaders. De kaders zijn feitelijk de grenzen waarbinnen de wethouder opereert en waar jij op controleert. Wat zijn de juiste ingrediƫnten voor goede kaders?

In deze workshop leer je kaders op te stellen. 

We richten ons in de workshop op een fictief raadsstuk dat geagendeerd staat, of op een doel dat je wilt bereiken. Kaderstellen is een proces dat je kunt doorlopen met de hele raad (en met ondersteuning van de griffie), in samenspel met het college. Als fractievoorzitter kun je dat agenderen. De stappen die horen bij kaderstelling kun je ook gebruiken in je persoonlijke politiek werk. Het helpt je de juiste politieke vragen te stellen. 

De workshop 
In de workshop krijg je een definitie van kaderstelling en inzicht hoe goede kaders je politiek gaan helpen. We gaan in op de momenten dat gemeenteraden kaders stellen. Elke stap nemen we door. Na de workshop weet je hoe je een compleet kader kunt opbouwen. 

Het handige model dat je kunt gebruiken krijg je kado.

Voor fractievoorzitters, vice-fractievoorzitters en aankomende fractievoorzitters. raadsleden. Je mag meer leden van je fractie inschrijven en meenemen.

De training staat nadrukkelijk ook open voor griffiers en hun medewerkers om hun raadsleden te kunnen adviseren.

Praktische informatie

Tijd: 1 uur

Datum: kijk in de agenda

Kosten: 50 euro alles inclusief

Locatie: via Teams

Aantal deelnemers: maximaal 10

*De workshop Politiek Contact gaat in op de volksvertegenwoordigende rol.

Deelnemen